AlinMaizi's FotoPage

By: Ibu Naufal

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 8-Jul-2008 07:05 Email | Share | | Bookmark
My new blog

Salam...

Sila le kunjung blog baru saya....
http://delicioushalalcake.blogspot.com

terima kacih....



Monday, 16-Jun-2008 05:59 Email | Share | | Bookmark
Kelas Mendeco Kek bersama Kak Nina @ 'SweetLily' - 14 Jun 2008

Basketwave
pandangan sisi
sebijik kek butter
View all 5 photos...
Salam...

Akhirnya dapat gak daku belajar mendeco kek...yg penting ada basicnye.. May be next time dpt le belajar lg..Mulanya Kak Nina ni x bersedia lg nak ngajo..tetapi ntah cam ne 1hari kak nina tanya alin bile nak belajar mendeco kek? apa lg suka le den..secepat yg boleh le nak belajar..
Walaupun masa tu baru je lps baik demam,berbekalkan semangat yg kuat & dorongan dr Mr Hubby & mak, daku gagahkan gak tenaga ni drive menuju rumah sifu kat Pasir Gudang.

Terima Kasih bebanyak Kak Nina kerana sudi ajar alin mendeco kek.. Insya Allah akan dipraktikkan ilmu yg telah dicurahkan & klu dpt nak menuntut lg ilmu dgn akak..

Kelas bermula dgn menyukat & mengadun butter cake..seterusnye buat buttercream.
Memang mencabar & memerlukan teknik utk membuat sekuntum bunga rose dr buttercream. Mula2 tangan yg keras ni mengukir rose x de rupa rose..sifu pesan klu x jd buat balik smpi jd & akhirnya jd juga kuntuman rose buttercrem..bile dah jd seronok lak
buat basketwave memerlukan ketelitian gak..& akhir sekali menghias penuh butter cake dgn kuntuman roses & dedaun sekali.

yuk lihat hasil kerja tangan daku....

~ letak bunga kat atas kek..
~ rose yg daku buat...cantik tak???
~ ni seni basketwave
~ Daku & kek yg dideco hasil kerja tanganku sndiri....


Monday, 16-Jun-2008 04:26 Email | Share | | Bookmark
Happy Father's Day

Ni lak projek utk fathers day... ku hadiah kan sebiji kek wat abah & abah mertua...
kali ni wat simple je..chocolate moist cake with ganache topping...
Rasanye memang sodapppp tpi rupenya masih kureng lg le..
yg penting rasanye kan cepp..




Monday, 16-Jun-2008 04:15 Email | Share | | Bookmark
Miniceskek & brownies

Salam....

Sbln x mengupdate FP ni.. x de bahan le nak update.
Last month wat mini ceskek, rasa sodapp...tp base biskut tu kurang mampat, jd rapuh lakss..
Brownies pun sodap rasanyee...syok gak wat kek klu menjadi erk.. ...
yukk jamu mata..tutup mata le klu menyakitkan...x pun pakai spek itam... almaklum le baru nak berjinak2 dgn dunia bakery...rasa ada rupa kureennngg..

Mini cheese cake

Brownies..


Tuesday, 13-May-2008 02:33 Email | Share | | Bookmark
Projek pertamaku...

Sempena dgn hari ibu 11 mei 08, lin berazam utk menghadiahkan sebiji kek buat mak & mak mertua.

Bermula dr mlm sabtu lin membakar 2 biji kek span. Pagi sabtu pas hubby g keje & tidokan anak,lin mulakan dgn buat butter cream.pasal ptg dah nak kena anto kek, tghri tu jugak bereskan.
Dgn peralatan yg serba tak lengkap & kejap2 melayan karenah anak yg nangis, lin berusaha jugak men'deco' hingga berjaya menghasilkan kek span dgn deco yg cincai...

memang memerlukan kemahiran utk menyapu butter cream, menabur coklat rice & men'deco' kek...Ni le first time lin buat kek siap dgn cream nye sekali.beli sebiji nozzle tp x tahu nak deco cam ne.main buat je le. kelakar pun ada...

Dan ini le hasilnye...kek pertama ku khas utk mak & mak mertua sempena Hari Ibu 2008
walaupun x cantik tapi lin puashati dapat menghasilkan kek dari air tangan lin sendiri.



Pas ni kene selalu buat utk melembutkan lg jari jemari ni...


[<<  <  [1]  2  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net